A Szent Korona Őfelsége

A Mindenséggel mérd magad!

December 8.

Idegen szóval.. Marin immaculata ", tehát Mária fogantatásának a napja, nem Jézusé! Magyarul Eketiltó Boldogasszony. Ez nem azt jelenti, hogy mától már nem lehet szántani, mert azt már régen befejezték! Azt jelenti, hogy mától karácsonyig nem hasíthatja a férfi az asszony testét - mint az ekevas az anyaföldet! Egyébként ősi magyar ünnep, de az egyházban - ebben a mostaniban - középkori magyar pap a bevezetője, és innen, tőlünk terjed nyugat felé.

A Pray-kódex írja, hogy a magyarok már legkésőbb 1195-ben ünnepelték, azaz a magyar kereszténység teológiai felfogása már a kezdetektől hirdette azt, amit Róma csak a XIX. századi lourdes-i Mária-jelenések üzenetei óta emelt dogmái közé. (A IX. század óta ugyan létezett már a római egyházban is egy nap, amikor Máriának már az anyaméhben való kiválasztottságát ünnepelték, de ez tartalmában nem azonos a Szeplőtelen Fogantatás jelentésével - mondja Lajdi Péter).

Már megint milyen kereszténységre térítettek minket, ha az ünnepüket is mi adjuk nekik? Ismét az örökzöld és máig hivatalosan megválaszolatlan kérdés; ki térített kit a kereszténységre?

Hát így ünnepeljük e Boldogasszonyunkat!