A Szent Korona Őfelsége

A Mindenséggel mérd magad!

Június 29.

Szent Péter apostol (1-67)

 

Szent Péter apostol napja, csak az utóbbi pár száz évben az aratás kezdő napja. A régiségben az aratás majd pár nap múlva, Sarlós Boldogasszonykor kezdődött.

A naptárban mellette van „Pál apostol” is, de az az igazság, hogy a régiségben csak Pétert ünnepelték ekkor. Pált január 25.-én tartották – nem ünnepelték. (Tudták akkor is, hogy ő Saul rabbi volt, soha nem találkozott Jézussal, csak látomásban, és csak ő magát hívta apostolnak. Nem volt benne a tizenkettőben, őt nem Jézus választotta!)

Jézus Péterre bízta a mennyország kapujának őrzését: „Neked adom a mennyek országának kulcsait. Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyekben is, és amit feloldasz a földön, föl lesz oldva a mennyekben is.” (Máté 16./19) A jelképes két kulccsal az oldó felfelé mutató, és a lefelé mutató kötő hatalom kulcsával, valamint a sors-, vagy törvénykönyvvel, Ő a Mennyország kapusa. Így látható rekesz-zománcképe a Szent Korona keresztpántján, a teremtő Atyaisten jobbján. (Mint Jézus urunk színeváltozásakor a Tábor hegyen, együtt vannak itt is a felső-belső körön Jakabbal és az ő testvérével, Jánossal.)