A Szent Korona Őfelsége

A Mindenséggel mérd magad!

Február 22.

Üszögös Szent Péter

 

 

A nyugatiak Szent Péter székfoglalását ünneplik e napon. Ugyanis Szent Pétert ekkor iktatták be az Antiochiai püspöki székbe.

Magyarországon e nap viszont régóta „üszögös”, vagyis szerencsétlen nap. (Az üszög egy veszélyes gombabetegsége a gabonának.) A régiek emiatt ezen a napon nem kezdtek mezei munkát, kenyeret nem sütöttek, tésztát nem gyúrtak, tyúkot nem ültettek.

És valóban, egy a nemzetet is érintő igen nagy szerencsétlenség történt 1440-ben ezen a napon: ekkor lopta el Visegrádról a Szent Koronát Luxemburgi Erzsébet királyné megbízásából (!) Kottaner Jánosné, a királyné komornája. Éjjel Komáromban megálltak pihenni, majd továbbindulva a befagyott Dunán keresztül, beszakadt alattuk a Duna jege! Nem véletlenül! Szent Korona Őfelsége jelzett… Azért lopatta el a koronát Luxemburgi Erzsébet, hogy biztosítsa magának és születendő gyermekének a hatalmat. (Habsburg Albert király már korábban, 1439 őszén meghalt.) A gyermeket – „Utószülött László”-t később érvényesen meg is koronázta Szécsi Dénes esztergomi érsek.