A Szent Korona Őfelsége

A Mindenséggel mérd magad!

December 6.

Szent Miklós püspök, aki Miklós, és nem Mikulás! (A szlávoknál esetleg, de nálunk Miklós!) A kis-ázsiai Myra város püspöke - tehát szkíta! Számos rendkívüli csodatételét jegyzik legendái. Imája lecsendesítette a vihart is, forgószél segítségével elrabolt gyermeket vitt haza szüleinek, éhínség idején gabonát sokasított ártatlan halálraítélteket mentett meg, igazi bátor harcos püspök volt.

Legismertebb segítségnyújtása adta az alapot a későbbi róla alkotott eltorzított Mikulás-képnek. Egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak és prostitúcióra kényszerülnek. Miklós elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Az elkövetkező években így tett a másik két lánnyal is, a harmadik évben azonban az apa megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.

Innen eredeztethető a szokás, hogy cipőt teszünk az ablakba, harisnyát a kémény, a kandalló mellé, hogy abba hozza a csomagot a gyerekeknek. - így emlékezünk reá. Halála után is segítette és segíti a hozzáfordulókat, szerencsétleneket, betegeket. Az ortodoxia legnagyobb szentje, ma is töretlen a tisztelete. Szent Miklós a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek és diákok védőszentje Oroszországban. Görögországban és Szerbiában. Magyarországon a pálinka főzök és Kecskemét város védőszentje.